Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki zapiekane z suszonymi śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 8 szt
sok z cytryny
chałka 50 dkg
masło stopione 6 łyżek
śliwki suszone bez pestek 15 dkg
masło 2 łyżki
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki zapiekane z suszonymi śliwkami

Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny.Chałkę lub ciasto drożdżowe kruszymy i mieszamy z łyżką roztopionego masła.Śliwki płuczemy i kroimy w cienkie paski a orzechy siekamy.Płaskie prostokątne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy warstwami-chałkę,gruszki,śliwki i orzechy,ostatnią warstwę powinna stanowić chałka.Pozostałe masło kroimy na kawałeczki i układamy na wierzch.Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy 35 min.Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak