Sposób przygotowania

Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewamy do butelek. Ponieważ ma bardzo intensywny kolor jest doskonała jako zaprawa do wódki.Taka orzechówka to bardzo dobry lek na biegunkę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    bardzo zdrowa taka nalewka, dobta na bóle brzucha, biegunki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !