Sposób przygotowania

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów. Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn. Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop. Wystudzić. Wlać do słoja, wymieszać. Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny, który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy, tak jak na zdjęciu. Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Przepis identyczny jak u Ewa misewka dodany rok wcześniej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !