Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik czekoladowo-kokosowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 szt
cukier 145 g
migdały mielone 12 g
cukier puder 50 g
wiórki kokosowe 180 g
czekolada gorzka 150 g
bita śmietana 250 g
mleko 250 g
śmietana 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: torcik czekoladowo-kokosowy

Ciasto kokosowe: 3 białka ubijamy z 25g cukru, gdy piana jest sztywna stopniowo dodajemy mielone migdały, cukier puder, wiórka kokosowe- 45 g i delikatnie mieszamy. Rozdzielamy na dwie części i pieczemy 180 C przez 15 min.
Masa czekoladowa: ubijamy 2 białka z 20 g cukru. Na parze rozpuszczamy czekoladę i dodajemy gdy trochę przestygnie połowę ubitych białek i bitą śmietanę ok 100 g. Resztę łączymy razem, mieszamy i dodajemy do czekolady.
Masa kokosowa: wiórki zaparzamy mlekiem, studzimy. namoczoną żelatynę mieszamy z niewielką ilością bitej śmietany. Łączymy resztę śmietany i mlekiem. Dodajemy 2 ubite białka z 100 g cukru.
Układamy kolejno cisto kokosowe i na nim rozsmarowujemy masę czekoladową, drugą część ciasta i smarujemy masą kokosową. Odstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 01.02.2012 15:01
ciekawy przepis
angelika14 19.10.2011 16:06
bardzo smaczne, zjadłabym z chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak