Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów suszonych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 30 g
mąka 30 g
Wywar: 400 ml
cebula 1
śmietana 125 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier
grzyby suszone 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów suszonych

Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i zrumieniamy na blasze lub nad ogniem. Dodajemy cebulę do grzybów i gotujemy razem w wodzie, w której grzyby się moczyły. Gdy grzyby staną się miękkie odcedzamy je i kroimy. Mąkę wsypujemy na sucha patelnie i przyrumieniamy, dodajemy masło i wlewamy wywar. Do sosu dodajemy grzyby i wlewamy porcjami wywar z grzybów. Gotujemy całość około 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak