Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone grzyby chińskie z bambusem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2
bambus 400 g
czosnek 2 ząbki
oliwa 100 ml
sos sojowy 150 ml
cukier
wywar warzywny 200 ml
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
grzyby mun 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone grzyby chińskie z bambusem

Cebule czyścimy i kroimy na pasemka długości 3 cm. Większe grzyby przecinamy na pół, po czym kroimy na mniejsze plasterki. Tak samo kroimy bambusa. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę. Najpierw smażymy 15 sekund czosnek, potem wkładamy grzyby i kawałki bambusa. Całość smażymy dalej około 3 minuty stale mieszając. Danie przyprawiamy sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem, po czym wlewamy wino ryżowe. Dodajemy rosół lub wywar z warzyw i całość zagotowujemy. Na koniec mieszamy mąkę ziemniaczaną z sześcioma łyżkami wody, przelewamy na patelnie i wkładamy cebulę. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak