Sposób przygotowania

Jałowiec mielimy lub dokładnie rozgniatamy i zagotowujemy z wodą. Pozostawiamy na około 12 godzin, potem przecedzamy. Chmiel zagotowujemy w 1/2 litra wody - gotujemy około 20 minut, przecedzamy i wlewamy do wywaru jałowcowego. Dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple na 1 dobę. Przelewamy do butelek dodając do każdej kilka rodzynek. Przechowujemy w zimnym miejscu.Przed użyciem nie wstrząsamy butelką, bardzo delikatnie ją otwieramy, tak aby zawartość pozostała w butelce, a nie na otwierającym.Piwo kozicowe to napój regionalny na Kurpiach, przygotowywany na świąteczne okazje, smaczny, orzeźwiający o ciekawym smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !