Sposób przygotowania

Same kapelusze w całości z krótko przyciętymi trzonkami wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odcedzone i ostudzone grzyby układamy w kamiennym garnku lub szklanym naczyniu, przesypujemy solą i przekładamy przyprawami. Układamy zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów solimy, przykrywamy talerzem i obciążamy. Po kilku dniach sok który się wydzielił podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, nalewamy na wierzch zimnej , osolonej wody. Potem przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ooo...interesujące, nie robiłam grzybów inaczej jak marynowane :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !