Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby 1 kg
sól 20 g
czosnek 2
Liść laurowy suszony Prymat 2

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby kiszone

Same kapelusze w całości z krótko przyciętymi trzonkami wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odcedzone i ostudzone grzyby układamy w kamiennym garnku lub szklanym naczyniu, przesypujemy solą i przekładamy przyprawami. Układamy zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów solimy, przykrywamy talerzem i obciążamy. Po kilku dniach sok który się wydzielił podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, nalewamy na wierzch zimnej , osolonej wody. Potem przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 05.07.2011 20:43
ooo...interesujące, nie robiłam grzybów inaczej jak marynowane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak