Sposób przygotowania

jelita moczymy w zimniej wodzie kilka godzin zmieniając przynajmniej 2 razy wodę.Po wymoczeniu wywracamy na drugą stronę i płuczemy,wywijamy z powrotem.Ziemniaki obieramy ,tarkujemy (tak ja na placki ziemniaczane),dodajemy soli i pieprzu.Boczek kroimy na skwareczki ,lekko przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy aż się zarumienią. Przelewamy całość z patelni do ziemniaków,mieszamy. Aby spróbować na sól i pieprz ja smażę 2-3 placki ziemniaczane. Bierzemy jelita i wykałaczki\"zamykamy\" z jednej strony kiszkę tak aby po napełnieniu ziemniaki nie wyleciały. Napełniamy tak ok3/4 długości jelita.zamykamy.Po napełnieniu wszystkich układamy na blaszce nie zbyt ciasno. dodajemy smalec,możemy położyć kilka surowych skwarek. Pieczemy ok2 godzin w zależności od grubości jelit od czasu do czasu polewając smalcem z blaszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kropka157

    jadłam kiedys super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    a ja nigdy nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    ja uwielbiam kiszkę ziemniaczaną ale rzadko ją kupuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !