Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
Dobrze wyrobione ciasto rośnie koło godziny potem do pieca
kruszonka
50g mąki, 20g masła, 20g cukru pudru, trochę cukru waniliowego
Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pyszniutkie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    miałas taką formę?
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    miałam okrągła formę a w niej zrobione serduszko mąż mi zrobił :) Trochę sztukanckie ale sprawdza się pieczeniu
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    śliczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszniutkie ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !