Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serduszko drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 deko
drożdże 50 gram
mleko 150 gram
jajko 2 szt
cukier 50 gram
olej 20 ml
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: serduszko drożdżowe

Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
Dobrze wyrobione ciasto rośnie koło godziny potem do pieca
kruszonka
50g mąki, 20g masła, 20g cukru pudru, trochę cukru waniliowego
Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 30.06.2013 07:58
pyszniutkie ciasto
PaniMISIOWA 16.09.2011 18:13
śliczne
SmakolykiJoanny 09.07.2011 10:44
miałam okrągła formę a w niej zrobione serduszko mąż mi zrobił :) Trochę sztukanckie ale sprawdza się pieczeniu
Jolanta_P-S 06.07.2011 20:56
miałas taką formę?
pawel6 06.07.2011 11:39
Pyszniutkie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak