Sposób przygotowania

Do dużego emaliowanego garnka wlać butelkę porterowego piwa, podgrzać do temperatury około 800C , dodać cukier oraz miód i mieszając doprowadzić do wrzenia (UWAGA!!: wytwarza się bardzo dużo piany). gotować kilka minut, zbierając szumowiny i pianę. Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę porteru i zaprawę, a następnie mieszając powoli wlewać spirytus i wódkę.
nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce. Można ją pić zaraz po przyrządzeniu.Cynamon, gałkę i goździki utłuc w moździerzu. Rodzynki opłukać i osączyć. Wanilię oraz rodzynki posiekać i razem z utłuczonymi przyprawami zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie ( w tym czasie często wstrząsać płynem w naczyniu), a potem zlać przez watę do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 litrów nalewki. Zaprawę przechowywać szczelnie zamkniętą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !