Sposób przygotowania

Porzeczki obieramy z gałązek i wkładamy do słoja przesypując warstwowo cukrem
zakrywamy gaza i odstawiamy aby puściły sok.
Nie przejmujemy się jeżeli po 2-4 dniach cukier jest nie rozpuszczony a porzeczki nie poszczają soku-możemy wówczas włożyć rękę do słoja i im pomagać czyli rozgniatać owoce ręką.możemy często mieszać a nawet w sytuacji kiedy nadal nie a soku-dolewamy pól szklanki zimnej gotowanej wody po ok 5-7 dniach -mieszamy drewniana łyżką i jeżeli cukier jest całkowicie rozpuszczony,porzeczki są na wierzchu a pod nimi sok-możemy zlewać do garnka.
Porzeczki na siteczko i odciskamy ale nie przecieramy-tutaj każda kropla ma znaczenie.Kiedy już mamy odlany sok-wlewamy spirytus -wlewamy go wg uznania-zawsze lepiej mniej bo potem można dolać. Rozlewamy do butelek zakręcamy i cieszymy się . Już po tygodniu dwóch-przychodzi czas na degustację-czy smak jest alkoholowy jeśli nie dolewamy do każdej butelki po pół kieliszka spirytusu.
Porzeczkowa powinna być bardzo gęsta ale będzie jeżeli do każdej z butelek przed wlaniem nalewki powkładamy po trochę porzeczek np po 2-3 łyżki stołowe na każdą butelkę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !