Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z pianą karmelową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 12 dag
masło 6 dag
cukier puder 4 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 20 dag
woda 1/4 szklanki
białko 4 sztuki
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
wanilia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z pianą karmelową

Ciasto przygotować, wylepić nim foremki i upiec babeczki, jak podano wyżej. Sporządzić piankę : Z cukru i wody ugotować syrop (ciągnący się grubą nitką przy nachylaniu łyżki napełnionej syropem), zrumienić go na złocisty kolor mieszając, skropić wodą, jeżeli zanadto zgęstnieje. Ubić pianę, zaparzyć ją zrumienionym karmelem, dodać wanilię i rozpuszczony kwasek cytrynowy. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, ustawić dnem na stolnicy. Babeczki napełnić zaparzoną pianką bezpośrednio przed podaniem.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak