Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń na kwaśno

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata
cebula 2 szt
marchew 1 szt
seler 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 szt
wołowina 1 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
DO PIECZENIA :
olej 4 łyżki
cebula 1 szt
marchew 2 szt
pumpernikel 100 g
rodzynki 50 g
Owoc jałowca cały Prymat 3 szt
woda 1/2 l
ocet winny 1/4 l

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń na kwaśno

Mięso trzeba zalać marynatą i odstawić na 3—5 dni. Marynata musi stale przykrywać całe mięso.Pieczeń po wyjęciu z marynaty dokładnie osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju.Dodać posiekaną cebulę i marchew, wlać płyn.Dusić 2 — 2 1/2 godziny w garnku pod przykryciem. Pieczeń często odwracać i ewentualnie dolewać płynu.Sos pieczeniowy przecedzić. Pokruszyć pumperni- kel i wrzucić do sosu razem z rodzynkami na 5 minut. Zależnie od gustu można doprawić sos marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak