Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 20 dag
mleko 7 łyż
olej 6 łyż
jajko 1 szt
mąka 40 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyż
cukier 1 łyż
sól 1/2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jagodami

FARSZ:
50 dag jagód
10 łyżek cukru
szczypta cynamonu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

POLEWA:
25 dag cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki soku jagodowego

Jagody wymieszaj z cukrem,cynamonem oraz mąka ziemniaczaną. Składniki na ciasto zagnieć i cienko rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój ok 15 krążków o śr 10cm. Na każdym połóż łyżeczkę jagód. Zlep pierożki i posmaruj żółtkami. Piecz 30 min w 180st. Połowę cukru pudru wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj masą ostudzone pierożki. Resztę cukru utrzyj z sokiem owocowym, polej pierożki tworząc wzorki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 05.07.2011 09:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak