Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać pokruszone drożdże, cukier, jajko, maślankę, kurkumę, i szczyptę soli. Wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Starannie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić i pozostawić pod przykryciem przez kolejną godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 10 porcji. Każdą z nich rozwałkować, nałożyć po porcji konfitury wieloowocowej (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/146145/konfitura-wieloowocowa.html) i zwinąć w ślimak.

Formę do ciasta wysmarować masłem. Ułożyć w niej ślimaki (niezbyt ciasno). Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 30 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Piękna i pyszna!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Uwielbiam drożdżowe wypieki!
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniała.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !