Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lin z ryżem i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin 1 szt.
pieczarki 20 dag
cebula biała 1 szt.
masło 4 łyżki
koperek 1/4 pęczka
ryż 3/4 szklanki
bulion warzywny 1,5 szklanki
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
kurkuma 1 szczypta
pomidor 1 szt.
szałwia suszona 1 szczypta
sól

Przepis i sposób przygotowania na: lin z ryżem i pieczarkami

Opłukaną rybę natrzyj solą, pieprzem, szałwią oraz połową soku i skórki z cytryny. Przykryj, odstaw do lodówki na godzinę.
W garnku rozgrzej połowę masła, wsyp ryż i smaż, mieszając, kilka sekund. Dodaj bulion, sok i skórkę z cytryny, kurkumę, szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmaż na pozostałym maśle, oprósz pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem oraz 3 łyżkami ryżu.
Farszem nadziej rybę, zepnij wykałaczkami i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Polej odrobiną oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 80 min. Pomidor opłucz i pokrój w plastry, połóż na rybie i piecz jeszcze 5 min. Lina podawaj na półmisku z pozostałym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 04.07.2011 21:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak