Sposób przygotowania

Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w gorącym piekarniku około 30 min. Po ostygnięciu przekroić poziomo (najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3)) ułożyć jedną na drugiej i zrolować ciasto, Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste li. nie przypominające korę. Ciasto schło- dzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i oprószyć je cukrem pudrem, aby wyglądały jak ośnieżone. Utrzeć masło z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym a gdy krem będzie puszysty, dodać kakao rozpuszczone w mleku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !