Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wigilijna gałąź

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 8 szt
cukier puder 1 szkl
mąka 10 łyżek
cukier wanilinowy 2 opakow
sól szczypta
Krem:
masło 200 g
cukier puder 10 łyżek
kakao 3 łyżki
mleko 5 łyżek
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: wigilijna gałąź

Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w gorącym piekarniku około 30 min. Po ostygnięciu przekroić poziomo (najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3)) ułożyć jedną na drugiej i zrolować ciasto, Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste li. nie przypominające korę. Ciasto schło- dzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i oprószyć je cukrem pudrem, aby wyglądały jak ośnieżone. Utrzeć masło z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym a gdy krem będzie puszysty, dodać kakao rozpuszczone w mleku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak