Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchar marchewkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka młoda 1 kg
masło 2 łyżki
jabłka 4 szt
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
mięta liście do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Puchar marchewkowy

1. Marchewki oczyść, obierz, opłucz i osusz oraz pokrój w drobną kostkę.
2. Pokrojoną marchewkę przełóż do rondla. Dodaj masło oraz szczyptę soli. Wlej kilka łyżek wody.
3. Marchewkę duś na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min. W tym czasie obierz umyte jabłka, przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do duszącej się w rondlu marchewki.
4. Wsyp cukier, wymieszaj. Duś razem na małym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut. Zdejmij z palnika.
5. Deser dopraw do smaku szczyptą soli oraz sokiem z cytryny. Rozłóż do pucharków. Udekoruj ziołami. Podawaj na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 31.05.2012 13:45
super
Anna152 03.03.2012 08:38
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak