Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 20 dag
masło 12 dag
jajko
sól
Farsz:
szpinak oczyszczony 50 dag
boczek 10 dag
ser żółty 25 dag
jajko 3
czosnek 2 ząbki
pomidory 2
mleko 1\\3 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem

Zrobić ciasto z mąki , masła szczypty soli i 3 łyżek wody , jak zagnieciemy już ciasto to zróbmy kulę oprószyć mąką zawinąć w folię i schłodzić . Wylepiamy tym ciastem dno i boki formy do pieczenia tart ponakłuwać widelcem i piec 10 minut w 200 st. W tym czasie do rondelka włożyć szpinak podlać odrobiną mleka i chwilkę poddusić . Boczek pokroić w kostkę usmażyć , dodając pod koniec smażenia zmiażdżony czosnek i szpinak doprawiamy do smaku , pieprzem , gałką i wymieszać z czosnkiem i boczkiem. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną z mlekiem i połową startego żółtego sera , starannie wymieszać . Wyłożyć farsz na podpieczone ciasto na nim układamy plasterki pomidorów i posypujemy serem , który nam jeszcze pozostał . Gotową już tartę umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut w 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak