Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka ze śliwkami i budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
cukier 2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mleko 185 ml
jajko 2 szt
margaryna 85 g
śliwki z kompotu bez soku
kruszonka
mąka pszenna kilka łyżek
margaryna 2 łyżki
cukier 3 łyżki
budyń
mleko 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt(surowe)
laska wanilii
masło 2 łyżki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka ze śliwkami i budyniem

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie uformować ciasto w formie do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie śliwki odsączyć i podzielić na mniejsze części. Na ciasto drożdżowe wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i połączyć ze sobą, aż powstaną małe kawałki). Piec w temperaturze 200 C, aż do zrumienienia. Gdy drożdzówka ostygnie przkroić ją wzdłuż na pół i posmarować budyniem (laskę wanilii przekroić i \"wydłubać\" nasionka. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać masło i ziarenka wanilii i wszystko gotować na małym ogniu. Do miski wlać resztę mleka, żółtka, cukier i mąke ziemniaczaną. Do rondelka wsypać masę z miski. Mieszać, aż do zawrzenia,a następnie zdjąć z gazu- dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)i położyć na to górną warstwę ciasta. Podawać wtedy, gdy budyń ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak