Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik jagodowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka tortowa 3 łyżki
margaryna Kasia 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
do blachy:
margaryna Kasia 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
Krem:
kremówka 400 ml
cukier 0,5 szklanki
jagody 300 g
NASĄCZENIE
sok z cytryny 1/2 sztuki
wódka 40 g
cukier wanilinowy 1 sztuka
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: torcik jagodowy

Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana woda. Wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy margarynę Kasię, jajka są ciepłe, więc szybko nam sie roztopi. Dodjamey mąki z proszkiem mieszając łyżka w jedną strone. Blache smarujemy margaryna i posypujemy bulka tarta. Przelewamy ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach.
Biszkopt przekrawami i polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubita smietana z cukrem i posyepujemy jagodami. Tak robimy kazda warstwe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 10.07.2011 07:39
mniam
Renataj 06.07.2011 10:41
Bardzo apetyczne cudo
jolita 05.07.2011 07:55
super
Agnieszka_B 04.07.2011 22:08
Kusi, kusi i jeszcze raz kusi... Przepyszny musi być!
misia53 04.07.2011 18:16
ja też....
ben-ka 04.07.2011 16:23
Jaki apetyczny:) zjadłabym z wielką chęcią!:)
czekoladka_m 04.07.2011 15:48
A u mnie w lasach nigdzie nie ma jagód:( Piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak