Sposób przygotowania

*50 dag mąki pszennej
* 8 dag cukru pudru
* 2 łyżki masła
* 6 żółtek
* 20 dag śmietany
*2 kieliszki spirytusu
* szczypta soli

*90 dag smalcu do smażenia
* cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. Smażymy na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Robię podobne
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    dawno nie robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !