Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z szynką zapiekany w kruchym cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron wstążki 40 dkg
śmietanka słodka 1/2 szklanki
oliwa 1 łyżka
jajko 1 szt
szynka pokrojona w kostkę 2 szklanki
koperek posiekany 1 łyżka
parmezan starty 4 łyżki
sól
Ciasto:
mąka 1 szklanka
masło 15 dkg
żółtko jajek 1 szt
śmietana gęsta 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z szynką zapiekany w kruchym cieście

Składniki ciasta siekamy ze sobą i szybko zagniatamy formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 min.Ciasto pieczemy w tortownicy nadając mu taki kształt jaki ma tortownica.Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i odcedzamy.Do upieczonej z ciasta tortownicy wkładamy ostrożnie żeby jej nie uszkodzić najpierw makaron,potem szynkę i znów makaron.Zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkiem i koperkiem,posypujemy parmezanem i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 05.07.2011 15:44
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak