Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazanie ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki lazanii 20 dkg
Farsz:
szpinak mrożony 1/2 kg
twarożek 1/2 kg
jajko 2 szt
czosnek posiekany 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
olej
sos
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 2 szklanki
parmezan starty 3 łyżki
skórka z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: lazanie ze szpinakiem

Lazanie wkładamy osobno do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju, gotujemy na półmiękko i wyciągamy łyżką cedzakową do naczynia z zimną wodą.Szpinak rozmrażamy podgrzewamy go lekko na natłuszczonej olejem patelni,następnie studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.Na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę i chwilkę razem smażymy,następnie powoli wlewamy mleko i mieszamy doprowadzamy do wrzenia,dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz sól pieprz i gałkę muszkatołową.W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami sos,płatki lazanii na zakładkę i farsz serowo-szpinakowy i tak aż do wyczerpania składników.Potrawę polewamy sosem i posypujemy serem.Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.10.2011 14:57
super
Krystyna32 31.10.2011 14:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak