Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazanie po bolońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lazanie 1 opakowanie
oliwa 1 łyżka
wołowina bez kości 20 dkg
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki
parmezan starty 4 łyżki
natka pioetruszki posiekana 3 łyżki
cukier szczypta
sól
pieprz
tłuszcz do formy
bulion wołowy 1,5 szklanki
goździki mielone 1/4 łyżeczki
boczek 10 tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: lazanie po bolońsku

Marchewkę cebulę i łodygi selera obieramy myjemy i razem z wołowiną i boczkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.W rondelku stapiamy masło wrzucamy masę mięsno-warzywną posypujemy gozdzikami i smażymy mieszając.Gdy sos stanie się ciemno złoty stopniowo dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i bulion,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem przykrywamy i dusimy na małym ogniu jedną godzinę,pod koniec wsypujemy natkę pietruszki.Lazanie gotujemy na półtwardo w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy a następnie odcedzamy.Na półmisku żaroodpornym układamy lazanie porcjami,każdą porcję polewamy sosem i posypujemy parmezanem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut aby ciasto wchłonęło sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak