Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski francuskie zapiekane z beszamelem pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kluski
mąka 2 szklanki
jajko 8 szt
masło 8 łyżek
mleko
sól
sos
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
zioła świeże posiekane 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier
ser gouda 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: kluski francuskie zapiekane z beszamelem pomidorowym

W rondelku rozpuszczamy masło na sos dodajemy mąkę a kiedy zasmażka nam zbieleje wlewamy mleko i gotujemy aż zgęstnieje,doprawiamy solą pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy,cukier i zioła.Teraz przygotowujemy kluski,masło ucieramy z żółtkami i ostrożnie mieszamy z mąką i ubitą pianą z białek,gdy ciasto będzie gęste rozrzedzamy je mlekiem.Gotujemy kilka litrów osolonej wody łyżką nabieramy podłużne kluski i pojedynczo wkładamy do wrzątku,gotujemy na niezbyt dużym ogniu,kiedy wypłyną gotujemy jeszcze 3 min i wyjmujemy łyżką cedzakową.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy kluski polewamy je sosem i posypujemy startym serem.Zapiekamy 20 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 31.07.2011 14:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak