Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowanie grzybów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby 1 kg
sól
cukier
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowanie grzybów

Grzyby gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu, aby w gotowaniu nie ściemniały. Są dwie szkoły gotowania do marynaty. Jedna szkoła to gotowanie grzybów 35-40minut nie są wtedy jędrne ale można je przechowywać dosyć długo bez obawy że się popsują. Druga szkoła to gotowanie grzybów przez 5 minut od zagotowania. Są wtedy nieco twardsze. Ocet z wodą i wszystkimi składnikami gotujemy około 15 minut. Następnie wrzucamy do niego uprzednio obgotowane w osolonej wodzie grzyby. Gotujemy je około 5 minut (od momentu wrzenia). Wlewamy do słoików, szczelnie zamykamy i ustawiamy słoiki na ręczniku do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak