Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z orzechów laskowych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 8 sztuk
cukier 25 dag
migdały 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dag
białko 10 dag
orzechy laskowe 10 dag
tłuszcz do formy 1 sztuka
masło 20 dag
cukier puder 15 dag
kawa 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z orzechów laskowych

Dna 3 tortownic tej samej wielkości wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: Migdały i orzechy zemleć; żółtka z cukrem utrzeć; ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać z migdałami, orzechami i bułką tartą. Ciasto wyłożyć do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyjąć, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: Przygotować mocny napar z kawy 0,5 szklanki. Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i ucierać, dodając po trochu napar kawy; nadzienie podzielić na 3 części. Placki przełożyć nadzieniem (2 razy), obrównać, resztą nadzienia posmarować całą powierzchnię tortu. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak