Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Gotujemy prawie do miękkości - czyli 5 - 10 minut. Wrzucamy cebul. Na wywarze możemy przygotować zupę. Wszystkie warzywa czyścimy obieramy płuczemy. Marchew kroimy w plasterki fasolę szparagową - w kawałki długości 3 cm, selery pokroić w paski, małe cebulki pozostawiamy w całości, kalafiory rozdzielić na różyczki. Każdy rodzaj warzywa gotujemy oddzielnie w małej ilości wody z dodatkiem soli a następnie odcedzamy. Przygotowujemy marynatę z octu, wody, cukry, soli i pozostałych przypraw zagotowujemy ją. Układamy grzyby i warzywa warstwami w słoikach i zalewamy przestudzoną marynatą. Po tygodniu warzywa nadają się do spożycia. W tym przypadku możemy zastosować trochę inne proporcje octu i wody.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !