Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki wieprzowo-cielęce w sosie koperkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tłuszcz 30 g
bułka czerstwa 50 g
cebula 30 g
jajko 1 szt
mąka 30 g
śmietana 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup
mięso mielone wieprzowe 250 g
cielęcina 250 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki wieprzowo-cielęce w sosie koperkowym

Wyrobić starannie mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, cebulą i przyprawami. Uformować 8 kul równej wielkości, obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos podprawić mąką, można dodać kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać polane sosem z ryżem na sypko lub kaszą perłową oraz z sałatą albo surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak