Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik gotowany

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 kg
czosnek 4 ząbki
cytryny 1 sok z połówki
warzywa mrożone 0,5 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik gotowany

Mięso umyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Przygotowaną masą natrzeć mięso królika, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w misce, przykryć. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Zagotować wodę z dodatkiem soli, liściem laurowym i zmiażdżonego ziela angielskiego. Do wrzątku włożyć mięso królika i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa dodać do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Ugotować do miękkości. Miękkie mięso wyjąć na półmisek, obłożyć ugotowanymi warzywami, oprószyć pieprzem, posypać pietruszką. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

satysfakcjakuchenna 05.07.2011 18:58
Super przepis - często królika dziecku gotuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak