Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pigwa z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 6 szt
mąka 1 łyżka
cielęcina 750 g
tłuszcz 1 łyżka
cebula 1 szt
śmietana kwaśna 3 łyżki
Szafran nitki Prymat
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pigwa z mięsem

Owoce pigwy umyć, pokrajać na plasterki i oczyścić z pestek. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i jeszcze przez chwilę smażyć. Rozprowadzić odrobiną wody albo rosołu, wymieszać z kwaśną śmietaną i szczyptą szafranu. ¡Posolić i gotować, aż zacznie wrzeć,.
Wrzucić pigwę i mięso pokrajane na drobne kawałki oraz wsypać trochę cukru.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i pigwa będą miękkie. Zdjąć z ognia.
Do salaterki wlać resztę śmietany, dolać rosołu, następnie wrzucić uduszoną pigwę z mięsem. Ostrożnie wymieszać. Natychmiast podawać. Uwaga: Zamiast cielęciny można użyć pokrajanego na kawałki mięsa z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.09.2015 08:24
ciekawe połączenie składników
IrenaM 20.01.2012 11:08
pigwa z cielęciną, brzmi interesująco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak