Sposób przygotowania

Owoce pigwy umyć, pokrajać na plasterki i oczyścić z pestek. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i jeszcze przez chwilę smażyć. Rozprowadzić odrobiną wody albo rosołu, wymieszać z kwaśną śmietaną i szczyptą szafranu. ¡Posolić i gotować, aż zacznie wrzeć,.
Wrzucić pigwę i mięso pokrajane na drobne kawałki oraz wsypać trochę cukru.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i pigwa będą miękkie. Zdjąć z ognia.
Do salaterki wlać resztę śmietany, dolać rosołu, następnie wrzucić uduszoną pigwę z mięsem. Ostrożnie wymieszać. Natychmiast podawać. Uwaga: Zamiast cielęciny można użyć pokrajanego na kawałki mięsa z kurczaka.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    pigwa z cielęciną, brzmi interesująco
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawe połączenie składników

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !