Sposób przygotowania

Biszkopt upiekłam sama, w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13316/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny-.html - upiekłam go w tortownicy o średnicy 32cm, przekroiłam na pół i wykorzystałam połowę - drugą zafoliowałam i zamroziłam.

2 galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 0,5 l gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić każdą osobno w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l. Gdy cytrynowa przestygnie, połową nasączamy blat biszkoptowy ułożony na dnie tortownicy o dopasowanej średnicy. Resztę mieszamy z tą jedną galaretką truskawkową. Truskawki płuczemy i dokładnie osączamy; kroimy na ćwiartki. Kiedy dwie rozpuszczone razem galaretki będą zimne, ale płynne ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie cały czas ubijając wlewamy pomału galaretki a kiedy masa będzie jednorodna przerywamy ubijanie. Do masy dokładamy ok. 1/3 truskawek, mieszamy i wykładamy masę na biszkopt – wstawiamy do lodówki aby stężała a to trwa krótko. Na wierzchu układamy dookoła gęsto resztę truskawek i zalewamy tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, do lodówki aby całość dobrze się ścięła. -

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    robię podobny . Pyszny jest :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    wygląda rewelacyjnie :) super przepis, dodaję do swojej księgi :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    Świetny! i ja dodaję do swojej księgi :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha,aż slinka cieknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniaaam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    uwielbiam takie dania :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Przepysznie wygląda! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !