Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beef strogonof

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
masło 75 g
mąka 2 łyżki
cebula 2 szt
pieczarki 30 dkg
śmietana 30% 200 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Beef strogonof

Pieczarki wyczyścić, umyć i oddzielić trzonki od kapeluszy. Z trzonków i przyprawy ugotować wywar. Polędwicę oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Włożyć je na rozgrzane masło i smażyć, mieszając. Gdy się zrumienią, dodać pokrojone w paski kapelusze pieczarek i pokrojoną w paski cebulę. Chwilę smażyć i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószyć mąką, wymieszać, wlać przecedzony wywar i śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą oraz pieprzem, dusić jeszcze 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak