Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łężnie bieszczadzkie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
kapusta kwaszona 50 dag
jajko 1 szt
cebula 1 szt
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
Sól, pieprz, majeranek do smaku
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łężnie bieszczadzkie

Ziemniaki ugotować - zemleć lub przecisnąć przez praskę. Kapustę zalać małą iloscia wody i ugotować, odcedzić , wystudzic i dobrze odcisnąć. Posiekac i dodać do ziemniaków. Cebulę zrumienić na łyżce tłuszczu/pokrojona w drobną kostkę/. Dodac do ziemniaków, wbić jajo, dodac przyprawy,mąke i mase szybko wyrobic.. Wykladać łyżką na deskę posypana tartą bułką, formowac owalne kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyc na dobrze rozgrzanym pozostałym tłuszczu.
Bardzo dobre z duszonymi świeżymi grzybami lub sosem pomidorowym , grzybowym , cebulowym, pieczarkowym i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 18.10.2011 10:51
super
Kate131 17.06.2010 10:13
trzeba wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak