Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdżowe z różą i dżemem truskawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 0,5 kostki
rodzynki 1 garstka
cukier 4 łyżki
mleko ciepłe 0,5 szklanki
drożdże 2 dag
cukier wanilinowy 1 szt
sól szczypta
dżem truskawkowy 3 łyżki
cukier puder do posypania
konfitura 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdżowe z różą i dżemem truskawkowym

Robimy rozczyn: drożdże, mleko, cukier waniliowy, łyżka mąki. rozcieramy razem i czekamy aż urośnie.
Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Wlewamy rozczyn i całość wyrabiamy. jeżeli ciasto jest za twarde to dodajemy ciepłego mleka. Pod koniec dodajemy rodzynki i masło. Wyrabiamy.
Gotowe ciasto musi jeszcze wyrosnąć. Następnie lekko je rozwałkowujemy i wykrawamy kawałki np szklanką. Układamy różę wymieszaną z dżemem truskawkowym na ciasto i końce dokładnie zlepiamy. Układamy babeczki w formie, czekamy aż wyrosną i pieczemy w 170 C ok 30 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

09.02.2014 15:36
nie dobre zmarnowanie produktow
Fiffi 16.10.2012 22:56
ale apetycznie
joanna77 05.03.2012 13:44
pyszne
goofy9 04.07.2011 14:19
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak