Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z orzechów laskowych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 70 g
cukier 20 g
żółtko jajek 4 szt
białko 3 szt
Polewa:
cukier 130 g
mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 5 szt
orzechy laskowe 70 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z orzechów laskowych

Rozetrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać drobno posiekane orzechy laskowe i wymieszać z ubitą ;na sztywno pianą z białek. Włożyć do wysmarowanej formy i piec na parze. Gotowy budyń zalać polewą z uprażonego cukru: rozetrzeć żółtka z 50 g \'cukru. uprażyć 80g cukru do karmelizowania, wlać mleko i zagotować. Dodać do utartych żółtek. Gotować na parze, mieszając bez przerwy, aż zacznie wrzeć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak