Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycle z suszonymi śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sznycle wieprzowe 6 szt
suszone śliwki 250 g
wino czerwone 1 butelka
tłuszcz 80 g
mąka 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle z suszonymi śliwkami

Wieczorem zalać śliwki winem. Następnego dnia odcedzić i wydrylować. W 1/3 szklanki wina rozrobić mąkę, a pozostałe wino wlać do garnka i gotować tak, aby pozostało 2/3 jego objętości. Mięso posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Kiedy się zrumieni, zdjąć z ognia i wstawić do gorącego piekarnika.
Do naczynia, w którym Smażyły się sznycle, wlać wino i dobrze wymieszać widelcem. Dodać mąkę i gotować przez 5 minut, bez przerwy mieszając, aż sos zgęstnieje. Włożyć suszone śliwki, zalać sosem mięso i natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak