Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy staropolskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 25 dag
ziemniaki surowe tarte 50 dag
jajko 1 szt
mąka krupczatka 25 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy staropolskie

Utarte surowe ziemniaki odcisnąć, przełożyć do sporej miski, dodać zmielone gotowane ziemniaki, mieszając dodawać jajko i przesianą mąkę.
Posolić do smaku.
Nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy i mokrymi rękoma formować kulki, lekko spłaszczać.
Kłaść na wrzącą osoloną wodę, gotować około 10 minut od wypłynięcia pyz na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak