Sposób przygotowania

Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, jeśli mamy dużo czasu możemy zrobić ją samodzielnie z kompotu owocowego, zagęszczonego żelatyną bądź skrobią. Owoce myjemy i suszymy na słońcu (dzięki temu nie skwaśnieją).
Dno pucharków wykładamy pokruszonymi biszkoptami. Można skropić je likierem owocowym. Wsypujemy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki by stężało.
Przygotowujemy budyń, oczywiście można zrobić go samodzielnie z mleka, żółtek, mąki i wanilii. Przestudzony przekładamy do pucharków z owocami i galaretką, odstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietanę i tuż przed podaniem dekorujemy pucharki, można polać sosem owocowym, likierem, posypać owocami. W Anglii, skąd ten seder pochodzi obowiązkowa jest posypka hundreds and thousands :).

Deser nie będzie bardzo kaloryczny jeśli zrezygnujemy z bitej śmietany, budyń przygotujemy na odtłuszczonym mleku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !