Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trifle

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1 szklanka
jagody 1 szklanka
maliny świeże 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 op
budyń waniliowy 1 op
Biszkopty
bita śmietana
likier owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Trifle

Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, jeśli mamy dużo czasu możemy zrobić ją samodzielnie z kompotu owocowego, zagęszczonego żelatyną bądź skrobią. Owoce myjemy i suszymy na słońcu (dzięki temu nie skwaśnieją).
Dno pucharków wykładamy pokruszonymi biszkoptami. Można skropić je likierem owocowym. Wsypujemy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki by stężało.
Przygotowujemy budyń, oczywiście można zrobić go samodzielnie z mleka, żółtek, mąki i wanilii. Przestudzony przekładamy do pucharków z owocami i galaretką, odstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietanę i tuż przed podaniem dekorujemy pucharki, można polać sosem owocowym, likierem, posypać owocami. W Anglii, skąd ten seder pochodzi obowiązkowa jest posypka hundreds and thousands :).

Deser nie będzie bardzo kaloryczny jeśli zrezygnujemy z bitej śmietany, budyń przygotujemy na odtłuszczonym mleku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna70 13.09.2011 18:17
rewelacja!
Katarzyna/kate1980 04.07.2011 20:47
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak