Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szk
mąka pszenna 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
budyń śmietankowy 2 op
mleko 1/3 l
masło 1/2 kostki
cukier 2 łyżki
Polewa:
cukier 100 g
masło 1/3 kostki
woda 2 łyżki
kakao 3 łyżki
dżem owocowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowe

BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.

MASA

W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.

POLEWA

Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.

UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY. PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 24.02.2014 11:53
pysznie wygląda
cukiereczek 25.12.2011 11:28
super
pigila
pigila 22.08.2011 21:39
super
czekoladka_m 26.07.2011 13:54
calosc wyglada cudnie
Jolanta40 12.04.2011 23:29
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak