Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki \"miękkie\" z blachy ( na sodzie )

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
sól do smaku
kwaśne mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Placki \"miękkie\" z blachy ( na sodzie )

Mąkę zarobić z resztą składników, ale tak żeby ciasto nie było zbyt twarde, ani zbyt rzadkie. Jak już otrzymamy jednolite ciasto, rozwałkować je na grubość około 1 cm - 1,5 cm, pokroić na czworokąty i ułożyć na dobrze rozgrzanej blasze pieca kaflowego. Piec tak długo aż placki zrobią się lekkie i będą miały na sobie brązowe plamki.
Najlepiej smakują na gorąco z masłem i ogórkiem konserwowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 18.12.2011 17:35
ciekawe
barbara11561 05.11.2011 06:57
mało kto ma jeszcze taki piec,ale placki są pyszne :)
manaika 29.08.2011 21:52
a coś słodkiego też będzie pasowało?
Kopiko1983 24.07.2011 19:24
Osobiście polecam z pieca kaflowego, ale na patelni podobno też można, bo moja koleżanka tak piecze, tylko smak już nie jest taki sam!
eduszo
eduszo 24.07.2011 11:45
Są pyszne i dawno juz nie jadlem,chyba musze taki piec postawic.
marchewka 18.07.2011 21:36
ile tej sody i na czym innym można piec, na patelni czy w piecu? niestety nie mam pieca kaflowego
marchewka 18.07.2011 21:34
ja też nie jadłam, ale zapowiada się ciekawie...
Halusia 06.07.2011 19:13
Już wieki takich nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak