Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plaki ziemniaczane z mortadelą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mortadela 30 dag
ziemniaki kilka szt.
cebula 2 szt.
jajko
mąka 3-4 łyżki
olej do smażenia
sól
pieprz
masło 1 łyżka
rosół 1/2 szkl.
musztarda diijon 2 łyżki
śmietana 3/4 szkl.
sos worcester
curry
cukier
sok z cytryny
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Plaki ziemniaczane z mortadelą

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ser, mąkę, jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy usmażyć 8 placków. Mortadelę pokroić w grube plastry. Każdy obsmażyć. Cebulę na sos posiekać. Podsmażyć na maśle. Wsypać mąkę, podsmażyć. Rozprowadzić rosołem i przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami. Kiełbasę podawać z plackami i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak