Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bananowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 6 sztuk
żółtko jajek 6 sztuk
masa
margaryna 1 kostka
mleko 1/2 litra
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
DODATKOWO:
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowy

BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Później dodajemy do tego żółtka. Mieszamy delikatnie łyżką Następnie mieszamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy i mieszamy delikatnie łyżką. Dajemy do tortownicy i pieczemy biszkopta przez 25 minut w temp. 180 st. C.
MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzoną masę.

Przekrawamy biszkopta na pół. Połowę biszkopta smarujemy masą i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy masą. Ozdabiamy go całego i wykładamy pokrojonym bananem. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie a następnie studzimy. Gdy będzie lekko tężała zalewamy tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 23.05.2012 07:13
mniam
iwa643 25.08.2011 07:29
super
KasiaK90 30.07.2011 10:19
no pycha
bietka 15.07.2011 07:49
wygląda pysznie:)
smakoszek 06.07.2011 09:28
Pyszniutki
tomek18 04.07.2011 14:05
świetne ciasto
malaczarna23 04.07.2011 13:30
zjadło by się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak