Sposób przygotowania

Przepis doskonale nadaje się do ziemniaków które zostały z poprzedniego dnia, albo które są niesmaczne (trafiają się takie ;) ).
Ugotowane w plasterkach ziemniaki tłuczemy/ubijamy na gładką masę. W trakcie tłuczenia możemy stopniowo dodawać mleko, albo wlewamy je do już utłuczonych ziemniaków, ale stopniowo!
Uwaga: ilość mleka podałam w przybliżeniu ponieważ to ile będziemy go potrzebować zależy od ilości ziemniaków jaką dysponujemy i ich wielkości. Dlatego dodajemy stopniowo i obserwujemy aż ziemniaczki będą puszyście miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na maśle. (niezdrowe, ale uratuje smak ziemniaków jeżeli te do smacznych nie należą). Wrzucamy do gara z ziemniakami ( i cebulę i masełko) i mieszamy.
Całość doprawiamy pieprzem i solą( jeżeli jest taka konieczność).
Dodajemy natkę pietruszki - "żywą" jeżeli taką dysponujemy.
Można również dodać do ziemniaków prażoną cebulę (taką kupną) i wmieszać albo posypać nią porcję na talerzu.
Ziemniaki nadają się do drugiego dania ale same też są smakowite.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    faktyycznie bardzo dobre
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    też mi się podoba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !