Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ziemniaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
mleko 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ziemniaczki

Przepis doskonale nadaje się do ziemniaków które zostały z poprzedniego dnia, albo które są niesmaczne (trafiają się takie ;) ).
Ugotowane w plasterkach ziemniaki tłuczemy/ubijamy na gładką masę. W trakcie tłuczenia możemy stopniowo dodawać mleko, albo wlewamy je do już utłuczonych ziemniaków, ale stopniowo!
Uwaga: ilość mleka podałam w przybliżeniu ponieważ to ile będziemy go potrzebować zależy od ilości ziemniaków jaką dysponujemy i ich wielkości. Dlatego dodajemy stopniowo i obserwujemy aż ziemniaczki będą puszyście miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na maśle. (niezdrowe, ale uratuje smak ziemniaków jeżeli te do smacznych nie należą). Wrzucamy do gara z ziemniakami ( i cebulę i masełko) i mieszamy.
Całość doprawiamy pieprzem i solą( jeżeli jest taka konieczność).
Dodajemy natkę pietruszki - "żywą" jeżeli taką dysponujemy.
Można również dodać do ziemniaków prażoną cebulę (taką kupną) i wmieszać albo posypać nią porcję na talerzu.
Ziemniaki nadają się do drugiego dania ale same też są smakowite.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:13
też mi się podoba
agata1722
agata1722 21.04.2012 18:29
faktyycznie bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak