Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki
drożdże 30 g
masło 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym

To mój debiut jeśli chodzi o pampuchy, zawsze wydawało mi się, że są bardzo skomplikowane w wykonaniu. Nie wiem czy takie miały być ale wyszły ooogromne.
Niektóre podczas gotowania popękały jak bułeczki drożdżowe co nie zmienia jednak faktu, że były bardzo smaczne.
Z ciepłego mleka, cukru, drożdży przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, szczyptę soli i wbić jaja. Wyrabiać, aż ciasto będzie odrywać się od reki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość formować kule o średnicy ok.5 cm – ja do środka włożyłam po jednej truskawie ;)
Gotować na parze pod przykryciem ok.10 minut. Podawać gorące z sosem truskawkowo – jogurtowym (zmiksowane truskawki, jogurt i cukier wanilinowy).
Świetnie smakują również z sosami śmietaną lub rozpuszczonym masłem z cynamonem i cukrem.
Z podanej ilości wychodzi ok 15 sztuk pampuchów.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:14
jakie apetyczne
agata1722
agata1722 12.08.2011 15:06
tej nazwy nie znałam ja zwyczajnie nazywam je bułki na parze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak